marți, 9 martie 2010

Paella

Exista sute de retete de Paella fiind o mancare foarte renumita si raspandita care vine initial din regiunea Valencia a Spaniei. Paella clasica se face cu carne de pui si carne de iepure. Dar pentru ca astazi eu vreau sa folosesc creveti, am sa va impartasesc o reteta de Paella care foloseste creveti in compozitie.(In loc de creveti simpli puteti folosi o punga de fructe de mare, care pe langa crevetia are si caracatita, scallops si calamari).

Aveti nevoie de:

[pentru 4 persoane]

  • 500 g creveti curatati si decorticati (cruzi)
  • 2 canite de apa cu 2 cuburi Knorr de peste dizolvate(sau supa de peste trecuta prin sita)
  • 3/4 canite vin alb sec
  • 1/2 lingurita sofran
  • 2 lingurite ulei de masline
  • 1/3 canita ceapa taiata fin
  • 1/2 ardei rosu taiat bucatele mici
  • 2 catei de usuroi taiati felii subtiri
  • 1 canita de orez spaniol nefiert si nespalat (in loc de orez se pot folosi garteni-fidea mica-in cazul in care folositi garteni ajustati timpul de coacere pentru a nu fierbe prea mult pastele)
  • 2 rosii mari fara coaja si taiate cubulete
  • 2 lingurite boia (paprika spaniola daca aveti)
  • 2 lingurite sare
  • 1 canita mazare inghetata
  • 2 lingurite patrunjel proaspat taiat fin
  • felii de lamaie

*Pregatiti toate ingredientele inainte de a incepe sa gatiti deoarece aceasta reteta se gateste foarte rapid.

Intr-o oala, la foc mediu, incalziti apa si cuburile Knorr de peste, vinul si sofranul. Reduceti focul si mentineti lichidul fierbinte, dar nu fierband.

Intr-o tigaie de Paella sau o tigaie cu manere incalziti uleiul.

Adaugati ceapa si ardeiul. Caliti 3 minute, pana ceapa devine moale.

Luati tigaia de pe foc, adaugati usturoiul si orezul si amestecati bine pana orezul are ulei pe el, cam un minut.

Adaugati rosiile, boiaua si sare.

Adaugati apoi mixul de peste si sofran.

Puneti din nou tigaia pe foc mic si fierbeti totul cam 10 -15 minute.

Adaugati crevetii si mazarea.

Acum puteti pune Paella in cuptorul incins la foc mediu si sa o coaceti cam 15-20 de minute pana cand orezul este aproape facut si aproape ca nu a mai ramas lichid. Atentie: nu coaceti Paella pana cand orezul este complet facut, deoarece si dupa ce e scoasa din cuptor orezul inca se coace. Scoateti din cuptor si acoperiti cu o folie de aluminiu, cam 5-10 minute. Serviti cu lamaie si partunjel.

Este o traditie spaniola sa se duca intregul vas cu Paella la masa si sa se aseze in centrul mesei. In trecut in Spania toata familia manca din acelasi vas.

Observatii:

Daca a ramas mult lichid in vas puneti Paella la fiert pe aragaz la foc tare pana se evapora lichidul(neacoperita). Daca vi se pare ca nu este destul lichid si orezul pare nefacut, adaugati cateva linguri de apa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu