luni, 8 martie 2010

Tort rosu catifelat(Red Velvet Cake)

Acest tort rosu are o istorie foarte interesanta. De fapt exista mai multe variante despre provenienta sa, dar eu o prefer pe cea mai piperata. Se pare ca era o reteta a restaurantului Waldorf Astoria din Manhattan si o clienta a cerut reteta. Dupa ce i s-a dat reteta a fost taxata cu 100$ ceea ce era o suma fabuloasa la vremea respectiva. Cleinta s-a suparat si a dat reteta la toata lumea ..asha de ciuda...

Tortul iasa rosu din cauza combinatiei dintre laptele batut, otet si cacao. Dar nu e rosul care il vedem noi in poze, asha ca bucatarii americani s-au hotarat sa-l faca chiar ROSU si au adaugat colorant alimentar.

Tort rosu catifelat

Disclaimer: Trebuie sa va spun ca torturile americane nu sunt insiropate ca si cele romanesti, de aceea eu nu am fost niciodata incantata de aceste torturi: mi se par prea dulci si seci. Dar imi place culoarea acestuia-pt Valentin's day sau Craciun, si puteti sa il insiropati daca doriti cu rom sau vanilie .

Reteta e foarte simpla desi tortul pare foarte rafinat....am reusit sa o fac fara probleme, asha ca poate oricine:)

Pentru blat aveti nevoie de:

  • 2 si 1/2 canite (250 grame) faina alba
  • 1/2 lingurita de sare
  • 2 linguri (15 grame) cacao
  • 1/2 canita (113 grame) unt la temperatura camerei
  • 1 si 1/2 canite (300 grame) zahar
  • 2 oua
  • 1 lingurita de esenta de vanilie
  • 1 canita (240 ml) lapte acru(batut)
  • 3 linguri colorant de mancare rosu (eu am gasit la Real colorant alimentar rosu la 50ml-am folosit jumatate de sticla-nu da o culoare rosie puternica, dar asta e tot ce se gaseste in comertul romanesc. Daca aveti posibilitatea sa aduce colorant alimentar rosu din strainatate, sunt sigura ca rezultatele vor fi de un rosu mult mai spectaculos)
  • 1 lingurita otet alb
  • 1 lingurita bicarbonat

Crema de branza:

  • 1 si 1/2 canite (250 ml) frisca nebatuta
  • 100 grame crema de branza-Philadelphia, la temperatura camerei
  • 200 grame branza Mascarpone (eu o cumpar la Auchan)
  • 1/2 lingurite esenta de vanilie
  • 2 canite (150grame) zahar tos

Incalziti cuptorul si da-ti la jumatate focul. Asezati grilajul la jumatatea cuptorului.

1.Amestecati faina, sarea si cacaua.

2.Intr-un alt vas amestecati untul doua minute cu mixerul. Apoi adaugati zaharul si mai mixati 2 minute. Adaugati ouale, vanilia si mixati totul.

3.In alt vas amestecati colorantul alimentar rosu cu laptele batut.

Amestecati 1,2 si 3 impreuna in vasul cel mai mare.

Apoi amestecati intr-o canita otetul si bicarbonatul, lasati-le sa se combine bine si adaugati-le la tort.

E de preferat sa aveti doua tavi si sa coaceti cele doua parti ale torului in acelasi timp, dar sa fim realisti..cine are 2 tavi in casa si de aceeasi dimensiune?-eu sigur nu

Asadar coaceti pe rand cele doua parti ale tortului intr-o tava rotunda cate 25 sau 30 de minute. Ungeti tava in prealabil cu unt.(eu le coc intr-un vas de yena rotund).

Verificati daca e copt inserand un cutit. Daca iasa varful curat atunci e copt.

Dupa ce ati copt si racit cele doua parti ale tortului le bagati in frigider sa se intareasca bine.

Pentru crema:

Bateti frisca pana devine tare tare. Amestecati celelalte ingrediente impreuna pana devin o pasta. Adaugati si frisca batuta. Bagati la frigider.

Dupa cam o ora asamblati tortul. Puneti crema intre cele doua bucati si deasupra si intindeti frumos si uniform. Apoi ornati dupa bunul plac-eu ornez cu scortisoara.(Cu inimioare de Valentine's Day, sau cu ceva verde de Craciun)

POFTA BUNA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu